Søk
Close this search box.

Drektighet, ultralyd og røntgen

Ubere Matris Daisy
Ubere Matris Daisy på røntgen 05.01.2024

Når er hundene klare til å pare seg?

Tisper når sin maksimale fruktbarhet først med andre løpetid, men det tar omtrent 2-3 år og gjøre ei tispe klar til avl.

Det er ikke tillatt å parre før tispen er 18 måneder.

For oss som driver med bruksschæfer og ønsker avlskåring etter Tysk mønster må vi ta Ferdselsprøve, som først kan tas etter at tispen er fylt 15 måneder.
Deretter må vi ta minimum IGP1 prøve, samt at vi må få minimum G på utstilling før vi kan melde opp til kåringsprøve.

Før man kan starte på IGP treninger må hund og fører ha RIK lisens og gjennomføre RIK grunnkurs dersom man ikke har dette fra tidligere.

Det er 2 typer avlskåring, avlskåring FCI (NKK) og avlskåring Tysk Mønster (Schæferhundklubben).
Man kan parre på avlsgodkjenning dersom man ikke har bruksmeritter på sin hund.

For å oppnå avlskåring Tysk Mønster (AKKL);

Avlskåring er høyeste avlskvalifikasjon. I denne klassen kommer hunder som: i anatomisk oppbygning ligger tett opp til standarden. er selvsikker og nervefast. er utdannet; SchH-/ IGP1 eller tilsvarende R Sp/ R Rp I eller tilsvarende SL1 eller tilsvarende SP H I /SP H II opprykk til klasse C etter NKKs Bruksprøveprogram inkl. BH, bestått NKK kåringsprøve inkl. BH, godkjent polititjenestehund godkjent tjenestehund for politi eller forsvar godkjent Redningshund klasse A har korrekt bitt og fulltallig tannsett. Dobbel P1 er tillatt HD-status: Til og med svak grad (A,B,C) AA status: Til og med svak grad

Kåret blir også hunder som: har små innskrenkninger i anatomiske oppbygning. har over- eller understørrelse med inntil 1 cm. har følgende tann-/bittfeil: minus en eller to P1 eller minus en P1 og en fortann eller minus en P2 eller er tangbitt. har HD-status: Til og med svak grad (A,B,C) AA-status: Til og med svak grad

 

Ubere Matris Daisy
Ubere Matris Daisy og Timotei Aykmar

Parring

Selve paringen begynner med et slags forspill der de to firbeinte snuser og blir kjent med hverandre. Når tispa er klar til å pare seg, strekker hun bakenden mot hannen og lar ham gå opp bakfra.

Under paringen holder hannhunden først fast i tispa sine lender med forpotene. Penisen hans er ikke helt oppreist før den har penetrert hunnen. Nå hovner veneputene opp i skjeden og begge hundene er kilt sammen så lenge parringen varer.

Nå går hannen av tispa igjen og snur seg bort fra henne. Denne prosessen kalles henging. Det varer vanligvis rundt et kvarter, men kan av og til strekke seg til en hel time.

Paringshandlingen slutter så snart veneputene til tispen og hannens penis svulmer opp igjen, slik at de to hundene kan skilles fra hverandre etter at de har parret seg.

Ubere Matris Daisy og Timotei Aykmar
Ubere Matris Daisy og Timotei Aykmar, hengingen varte ca. 15 minutter

Drektighet

En hund går drektig i ca 2 måneder. Store kull og tisper av mindre raser har noe kortere drektighetstid.

Normal drektighetslengde hos tispe er på 63 dager ± 2 dager. Dette kan variere pga befruktningen kan ha skjedd noen dager etter selve parringen da sædcellene lever en periode i skjeden til tispa og kan ha befruktet eggene på et senere tidspunkt. Er drektighetslengden kortere enn 57 dager er det større sjanse for at det er svakfødte valper.  For å bekrefte drektighet kan man benytte ultralyd ifra dag 21 og/eller røntgen ifra dag 45. Ved tidlig diagnose kan man tilpasse fôringen til tispa under drektigheten.

Tegn på at tispa er drektig er forstørrede jurkjertler, endret kroppsform med økt bukomfang, økt matlyst, blir mer rolig og enkelte tisper kan ha litt lyst sekret fra vulva. Men dette sekretet skal ikke ha noen lukt, da bør man mistenke infeksjon. 

Komplikasjoner under drektigheten er relativt sjelden hos hund. Abort som følge av infeksjon med virus (herpesvirus) eller bakterier er mest vanlig. Infeksjon i livmoren kan også gi svakfødte valper som har infeksjon i kroppen og kan dø i løpet av den første leveuken. Mer sjeldne komplikasjoner er livmorsdreining, livmorsruptur eller drektighet utenfor livmoren.

Ultralyd

For å få en oppfatning om antall foster og fosterstørrelse kan en røntgenundersøkelse utføres fra dag 45-50 i drektigheten. Da har fostrenes skjelett vanligvis begynt å forkalkes. Røntgen er da en sikrere måte enn ultralyd for å faststille antall foster.
Ultralyd Ubere Matris Daisy

Røntgen

Røntgen kan være lurt å ta da det er lettest å telle antall foster på denne måten og man vet da hvor omtrent hvor mange man skal få ut før man kan si at fødselen er over.
I vårt tilfelle vet vi at det er ihvertfall 10 valper som skal ut. Når det er så trangt som på bildet under er det risiko for at noen «gjemmer seg».

Daisy røntgen 05.01.24
Ubere Matris Daisy på røntgen 05.01.24 - dag 56

LA OSS HOLDE KONTAKTEN!

Vi vil gjerne holde deg oppdatert med info om vårt oppdrett og nye valpekull 😎

Vi spammer ikke!