Søk
Close this search box.

Hunder og bading

Hunder og bading

Hunder og bading

Våre erfaringer med hunder og bading

Hunder elsker å bade, og det er en fin måte å holde dem aktive og sunne på. Vi kaster gjerne en flyteball så langt vi kan, slik at hundene får svømme for å hente den. For valper kaster vi litt kortere. Hvis hundene blir for ivrige, kaster vi i ulike retninger for å unngå konkurranse om samme ball. Svømming er en god treningsform som er spesielt gunstig for hunder med leddplager eller som skal trene seg opp etter en skade. I tillegg er bading den beste måten for hunder å avkjøle seg på en varm sommerdag. Husk å unngå turgåing i solsteiken på varme dager!

Potensielle problemer ved bading

Hot Spots: Hunder med tett pels kan utvikle «hot spots» – hissige hudbetennelser som ofte oppstår i varmt og fuktig vær. Det er viktig å tørke hunden godt etter bading og behandle eventuelle småskader eller sår med klorhexidin. Ved dypere infeksjoner kreves antibiotikabehandling.

Ørebetennelse: Hunder med lange ører og mye pels kan lett få ørebetennelse etter bading. Det er viktig å tørke ørene godt og eventuelt bruke et egnet ørerensemiddel jevnlig. Allergier kan ofte være en underliggende årsak, men fuktighet etter bading kan forverre problemet.

Slik lærer du hunden din å svømme

  1. Velg riktig sted: Finn en strand der hunder er tillatt, og velg et rolig tidspunkt.
  2. Bruk godbiter og leker: Motivér hunden til å nærme seg vannet ved hjelp av godbiter eller favorittleker.
  3. Gå i hundens tempo: La hunden bli vant til vannet gradvis, og bruk en flytevest for ekstra sikkerhet i dypere vann.

Viktigheten av flytevest

En flytevest er viktig for å sikre at hunden ikke blir for sliten eller får problemer i vannet. Den hjelper hunden med å holde seg flytende og gir deg tid til å hjelpe den tilbake til land hvis det skulle oppstå problemer.

Risikoer ved bading

Algeforgiftning: Blågrønnalger er giftige for hunder og kan forårsake alvorlige skader. Vær oppmerksom på tegn på algeoppblomstring i vannet.

Vannforgiftning: Hunder kan svelge for mye vann mens de svømmer, noe som kan føre til hyponatremi. Symptomene inkluderer tretthet, kvalme og i alvorlige tilfeller pustevansker og kramper. Kontakt veterinær umiddelbart hvis du mistenker vannforgiftning.

Vannhale: Dette er en smertefull tilstand hvor musklene rundt haleroten blir betente. Hunden vil ha en slapp hale og unngå aktiviteter som plager halen.

Forebygging av problemer etter bading

  • Rask opptørking: Sørg for å tørke pelsen og ørene godt etter bading.
  • Ørerens: Bruk et egnet ørerensemiddel jevnlig.
  • Hjertelungeredning (HLR): Lær deg hvordan du utfører HLR på en hund hvis den skulle være i fare for å drukne.

Ofte stilte spørsmål

Kan alle hunder svømme? Alle hunder kan svømme, men noen trenger trening. Ta det gradvis, og bruk alltid flytevest i dypere vann.

Når skal man ikke la hunden bade? Unngå bading i vann med blågrønnalger eller algeoppblomstring, og la hunden bade på sine egne premisser.

Hvordan kjenner man igjen algeoppblomstring? Algeoppblomstring viser seg ofte som en blågrønn, grønn eller gulgrønn hinne på vannflaten. Vannet kan være uklart, med små tråder som flyter rundt. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert informasjon om algeoppblomstring.

Er det hundeforbud på stranden? Offentlige strender er som regel hundevennlige, men sjekk alltid lokale regler, spesielt for private strender.

Med riktig tilrettelegging og omsorg kan bading være en trygg og morsom aktivitet for både deg og hunden din.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *