IGP og hundeloven
IGP Norge er en uavhengig interesseorganisasjon for hundesporten IGP (International Gebrauchshund Prüfung) i Norge. Organisasjonen samler utøvere, funksjonærer og oppdrettere tilsluttet Norsk Kennel Klub (NKK) samt andre interessenter. IGP Norge har som formål å fremme hundesporten IGP, sunt brukshundhold, rekruttering til sporten og en god trenings- og konkurransekultur.
Oppsummering av IGP Norges høringssvar til ny hundelov:
Generelle synspunkter:
- Ikke aggresjon eller forsvarstrening: Hunder trent i IGP er ikke opplært til aggresjon, angrep eller forsvar, i tråd med dyrevelferdsloven § 26 og hundelovens § 19.
- Bitearbeid: IGP bruker markører (bitearmer) som hundene biter på, noe som skiller dem fra politiets skarptrente tjenestehunder.
- Avlsredskap: IGP-trening gir indikasjoner på hundens egenskaper som er viktige for avl av bruks- og tjenestehunder.
Spesifikke kommentarer til lovutkastet:
- Mot ytterligere regulering: IGP Norge mener dagens system fungerer godt uten behov for ytterligere regulering eller byråkratisering.
- Definisjon av angrep: Forslaget bør inkludere kontekst for hundens atferd for å unngå misforståelser, som i tilfeller med små vs. store hunder.
- Kompetansekrav: Positiv til kompetansekrav for hundehold, men mener det må konkretiseres hva som er «nødvendig kompetanse».
- Avlivning av hunder: Støtter sakkyndig vurdering før avlivning og mener hundeholderen bør kunne påvirke valg av sakkyndig.
- Farlige hunder: Mot å inkludere angrepstrening i loven, da dette ikke er nødvendig i andre nordiske land.
- Salg og omplassering: Kritisk til strenge regler om politiets tillatelse for salg/omplassering av IGP-hunder, da disse ikke er farlige eller skarptrente.
Forslag fra IGP Norge:
- Harmonisering med nordiske land vedrørende regulering av hundesport.
- Klargjøring i lov eller forskrift at «bitetrening» i sportssammenheng er annerledes enn «angrepstrening».
- Hensyn til samfunnskritisk avl og oppdrett av tjenestehunder, som er avhengig av IGP for å vedlikeholde et godt avlsmateriale.
- Administrative kostnader og ansvar bør harmoniseres med svensk og dansk lovgivning for å unngå urimelige økonomiske byrder for hundeholderne.
IGP Norge håper at deres høringssvar vil bidra til en mer nyansert og balansert lovgivning som støtter en bærekraftig hundesport til glede og nytte for samfunnet.