Tegn på fødsel hund

Tegn på fødsel hund
Tegn på fødsel hund

Tegn på fødsel hund: Ubere Matris Daisy fra Kennel Hundhamarens fødsel i februar 2025

Når man venter valper, er det viktig å være godt forberedt på hva som skal til under fødselen. For Daisy fra Kennel Hundhamaren har vi valgt å la henne ha en så normal hverdag som mulig frem til fødselen, samtidig som vi følger nøye med på tegn på fødsel hund. Vi har plassert valpekassen under trappen i stuen, hvor husets hunder veksler på å være. Dette gir Daisy en kjent og trygg atmosfære, samtidig som hun har tilgang til et rolig og avskjermet sted når fødselen nærmer seg.


Første tegn på fødsel

En av de første indikasjonene på at fødselen nærmer seg, er en nedgang i kroppstemperaturen til tispen. Vanligvis synker temperaturen med ca. 1°C omtrent 1-2 dager før fødselen starter. For å få et tidlig varsel, kan du måle temperaturen hennes 2-3 ganger daglig fra omtrent en uke før termin. Normal kroppstemperatur hos hunder er mellom 37,5 – 39,2 °C, og en temperatur under 37,5 °C er et klart tegn på fødsel hund.

Andre tidlige tegn på at fødselen nærmer seg, inkluderer:

  • Uro: Tispen kan virke rastløs og urolig.

  • Redning: Hun kan begynne å samle sengetøy, sirkle rundt eller grave i gulvet for å lage et «rede».

  • Søke ro: Hun kan finne et rolig sted for å være alene, forhåpentligvis i valpekassen.

  • Redusert matlyst: Hun kan spise mindre eller miste appetitten helt.

  • Melkeproduksjon: Hun kan begynne å produsere melk, noe som kan skje opptil en uke før fødselen.

  • Likking av genitaliene: Hun kan likke seg ofte rundt vulva.

  • Oppkast eller diaré: Noen tisper kan oppleve kvalme eller diaré før fødselen.

  • Pesing og skjelving: Hun kan pese eller skjelve på grunn av ubehag eller smerter.

  • Utstøting av slimpropp: Hun kan utstøte en slimpropp fra vagina, som vanligvis er hvit eller klar, men kan bli rødlig/brun når fødselen nærmer seg.

Når fødselen nærmer seg, kan tispen begynne å få veer. Disse vil bli sterkere og hyppigere etter hvert som fødselen skrider frem. Til slutt kan fostervannet gå, noe som indikerer at den første valpen snart kommer.


Drektighet

Normal drektighetslengde hos tisper er 63 dager ± 2 dager. Dette kan variere fordi befruktningen kan ha skjedd noen dager etter selve parringen, da sædcellene lever en periode i skjeden til tispen og kan befrukte eggene senere. Hvis drektighetslengden er kortere enn 57 dager, er det større sjanse for svakfødte valper.

For å bekrefte drektighet kan man benytte ultralyd fra dag 21 eller røntgen fra dag 45. Ved tidlig diagnose kan man tilpasse fôringen til tispen under drektigheten. Røntgen er spesielt nyttig for å telle antall fostre, slik at man vet hvor mange valper man skal forvente. Dette er viktig for å kunne fastslå når fødselen er over.


Ro og fred?

Det anbefales ofte at den drektige tispen skal ha mye ro og fred, med en valpekasse adskilt fra andre hunder. Hos oss har vi imidlertid valgt en annen tilnærming. Vi tror det er viktig å finne en balanse mellom ro og de vanlige rutinene. Hunder er flokkdyr, og våre hunder er stort sett sammen med oss 24/7.

I de siste dagene før fødselen merket vi at Daisy ble stresset i valpekassen, selv om den står i stua. Vi oppdaget at hun sovnet bedre på sofaen, hvor hun følte seg trygg og avslappet. Dette understreker viktigheten av å tilpasse miljøet til tispen individuelt. Våre erfaringer viser at vante rutiner og trygghet er avgjørende for en vellykket fødsel.


Kan en tispe holde tilbake fødsel?

Ja, en tispe kan i noen tilfeller holde tilbake fødselen, enten bevisst eller ubevisst. Dette kan skyldes stress, manglende trygghet eller fysiske hindringer. En tispe kan vanligvis ikke holde tilbake fødselen i lang tid, da kroppen hennes er styrt av hormonelle og fysiske prosesser som til slutt tvinger fødselen til å skje. Imidlertid kan hun forsinke eller «pausere» fødselen i noen timer, noe som kan ha alvorlige konsekvenser hvis det varer for lenge.


Hvor mye trim skal tispen ha rett før fødsel?

En gravid tispe bør være fysisk aktiv og holdes i god form. Gravide tisper som trener, opplever ofte enklere svangerskap og mindre kompliserte fødsler. Daisy trener mye til vanlig, og frem til den siste uken har vi holdt aktivitetsnivået på samme nivå som før hun ble gravid. Vi har imidlertid unngått hopping og trening over hinder fra første uke etter parring.

I de siste dagene har vi gått korte turer på 2-300 meter flere ganger daglig, samt en lengre tur én gang om dagen. Daisy går nå stort sett alene på tur for å unngå at de andre hundene trekker henne opp til mye springing.

Daisy har økt 10 kg under svangerskapet, noe som er betydelig for en hund på 30 kg. Dette understreker viktigheten av å holde henne aktiv, men samtidig unngå unødvendig belastning.


Bekkenet løsner

Bekkenet hos tisper løsner vanligvis i løpet av de siste dagene før fødselen på grunn av hormonelle endringer, spesielt økningen av hormonet relaksin. Dette gjør leddbåndene mer fleksible og forbereder kroppen på fødselen. I denne perioden er det viktig å unngå intens fysisk aktivitet, men korte, rolige turer er fortsatt nyttige for å holde tispen i form.


Røntgen dag 57

Vi tok røntgen på dag 57 for å bekrefte antall fostre og sjekke for eventuelle komplikasjoner. Dette er spesielt viktig for å være forberedt på fødselen og vite når den er over. Røntgen viste at Daisy ventet 12+ valper, noe som understreker behovet for god planlegging og overvåking.


Siste dagene før fødsel

Endringer i kroppstemperatur

En av de viktigste tegn på fødsel hund er endringer i kroppstemperaturen. Hos Daisy har vi målt temperaturen minst 4 ganger daglig de siste 5 dagene før forventet fødsel. Normal kroppstemperatur hos hunder er mellom 37,5 – 39,2 °C. I dagene før fødselen har vi observert at temperaturen har svingt mellom 37,5 – 38,5 °C.

12 – 36 timer før fødselen synker temperaturen vanligvis til under 37,5 °C, noen ganger helt ned mot 36 °C. Dette er et klart tegn på fødsel hund, og vi forventer at fødselen starter innen 12 – 36 timer etter dette temperaturfallet.


Fødselsprosessen

Blokkingsstadiet

Under blokkingsstadiet åpnes livmorhalsen, og fostrene trykkes mot åpningen. Dette stadiet kan vare fra 2 timer til 1,5 døgn, men hos Daisy forventer vi at det vil vare rundt 6 – 12 timer. I denne fasen er tispen ofte rastløs, peser, reiser og legger seg, og kan vise liten interesse for mat. Vi fortsetter å måle temperaturen jevnlig, da fødselen ikke starter før temperaturen har steget til normal kroppstemperatur.

Utpressingsstadiet

Utpressingsstadiet er når den første fosterblæren kommer til syne og frem til den siste valpen er ute. Daisy vil ha veer, og vi forventer at den ytterste fosterhinnen sprekker slik at «vannet går». Væsken som kommer er vanligvis klar og luktfri. Den første valpen skal komme til syne kort tid etter at vannet har gått. Vi er forberedt på at det kan ta fra få minutter opptil 2 timer mellom hver valp, og at hele fødselen kan vare opptil 1 døgn.

Tegn på fødsel hund, Mat

Det anbefales ofte at man ikke skal lure i tispen mat disse dagene, men vi opplevde at når vi ga egg og kokte kylling, så trengte vi ikke å lure henne. Hun spiste fint selv. Det er litt viktig at de har nok energi når 12+ valper skal komme ut, og erfaring fra første kull var at de første dagene etter fødsel kunne vi gi henne mat og energitilskudd hele døgnet, allikevel var hun for tynn.


Viktige tips for tegn på fødsel hund

  1. Følg nøye med på kroppstemperaturen de siste dagene før fødselen.

  2. Sørg for at tispen har et rolig og avskjermet sted å føde på.

  3. Vær forberedt på å hjelpe til under fødselen, spesielt med å fjerne fosterhinner og håndtere navlestrengen.

  4. Tell antall etterbyrder for å sikre at ingen blir igjen i livmoren.

  5. Overvåk tispen etter fødselen for tegn på infeksjon eller komplikasjoner.


Tegn på fødsel hund, Komplikasjoner

Komplikasjoner ved fødsel kan forekomme, selv om de fleste fødsler går greit. Mulige komplikasjoner inkluderer:

  • Feilplassering av valper.

  • For store fostre.

  • Livmorsdreining.

  • Svake veer.

  • Tidlig løsning av morkake.

  • Misdannelser på fostre.

Symptomer på at noe er galt:

  • Misfarget fostervann.

  • Svake veer eller sterke veer uten at valper kommer.

  • Mer enn 3 timer mellom hver valp.

  • Illeluktende utflod.

  • Blødninger fra fødselsveiene.

  • Påkjent allmenntilstand hos tispen.

  • Fødsel som varer over 12 timer.

På Daisy sitt første svangerskap varte fødselen i 18 timer. De første 9 valpene kom i løpet av ca. 12 timer, men den siste kom ikke ut. Vi dro til veterinær, men klarte ikke å berge valp nummer 10. Dette understreker viktigheten av å kontakte veterinær umiddelbart hvis fødselen ikke følger normalt forløp.


Oppsummering

Ved å følge disse rådene og være oppmerksom på tegn på fødsel hund, kan vi forhåpentligvis sikre en trygg og vellykket fødsel for Daisy og hennes valper. Det er viktig å være forberedt, både fysisk og mentalt, og å søke veterinær hjelp ved minste tegn på komplikasjoner.
(PS. Vi har time for ultralyd imorgen, dag 61, da kullet er så stort at vi ønsker en ekstra sjekk)

Les mer om forberedelser på The Kennel Club (engelsk)